DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

DRAČÍ LODĚ na rybníku ŘEKA

2007-2017
28.10.2017
Vl. ročník Poháru Gustava Frištenského 
Tým dračích jezdců Perunu Hluboká, doplněný o posily z řad Horalek a Jedovatých Rumělek, vyjel daleko za hranice našeho krásného kraje Vysočina, bojovat na druhé největší řece České republiky, Labi. V sobotu 28.10. 2017 nám bylo velkou ctí, zúčastnit se již šestého ročníku dračích závodů o pohár Gustava Frištenského.  
Závody se uskutečnily na nábřeží řeky Labe ve Štětí, od přístavního mola u Majka. Již od samotného rána nám nebyl nakloněn ani sám nejvyšší slovanský bůh, hromovládce, vládce bouří a pán blesku, Perun. Den se vlekl v závoji deště, zimy a neutuchajícího větru. Avšak morálku, dobrou náladu a nadšení pomáhal udržovat pořadatel závodů, dračí kouč, závodník, jezdec, kamarád a člověk s velkým srdcem,  Petr Čáp Procházka.  
Závodů se zúčastnilo šest týmů a závodilo se ve dvou kategoriích. V první kategorii se bojovalo o umístění a finanční výhru, a ve druhé kategorii se jelo o pohár Gustava Frištenského. Závodilo se na trati dlouhé 1200 metrů, při startu dvou lodí. Po první rozjížďce se vzhledem k počasí a udržení bojového ducha odjela po kratičké přestávce rozjížďka druhá. S tratí jsme se porvali statečně, za vytrvalého povzbuzování Čápa, který nás ani na moment nenechal vydechnout a od kormidla nám dával slušně zabrat. Vzhledem ke kvalitě ostatních týmů, se bohužel jezdci Perunu umístili na šesté, tudíž poslední příčce. Pro závodníka nic moc vyhlídky k dalšímu úspěchu. Leč o to radostnější bylo vyhlášení druhé kategorie o pohár a čest. Po sečtení všech časů a přičtení handicapů, se podařilo týmu Perunu obsadit nádherné, právem vybojované druhé místo. Úspěch a radost umocnil fakt, že samotný závod nesl jméno velkého bojovníka, neskutečného Čecha, člověka velkého jak zjevem tak i duchem, Gustava Frištenského. 
Všem závodníkům, kamarádům a přátelům dračích lodí  patří velké díky za jejich výkony, a za obrovské dračí odhodlání k posouvání hranic sportovního přátelství.
Tímto fantastickým závodem Perun Hluboká zakončil dračí sezónu 2017.   
                                     
Odkaz na závod: KLIKNI ZDE.

Neoficiální MS Dračích lodí ve Znojmě 2017.

 

Na poslední den v září se tým Perunů přesunul do Znojma, na již tradiční závody dračích lodí. A protože se jednalo o jubilejní 10. ročník a jak se říká „změna je život“, Peruni se rozhodli jet za tým Italské mafie. Po tradičních trénincích na vodě i na suchu jsme museli usoudit, že jsme skvěle připraveni zúčastnit se klání o poháry.

 

Po příjezdu jsme se všichni nastrojili do kostýmů mafiánů a nutno podotknout, že jsme byli sladěni do posledního detailu, včetně pistolí, samopalů a samozřejmě doutníků. Po ranní poradě kapitánů a slavnostním nástupu na podiu jsme se již honem museli přesunout v dresech do lodě a čekalo nás první klání a to hned dračí biatlon. V letošním ročníku nás čekalo mimo tradiční jízdy vpřed i couvání, které jsme s velkou dávkou legrace zkoušeli na trénincích na Řece. Musím říci, „nebylo to špatné“, jen kdyby se zadařilo loď při zpětném chodu nakormidlovat správným směrem, aby se dalo trefit do gongu. Trochu nás to rozhodilo, neb jsme měli krásný čas a i náš bystrý střelec skolil všechny terče. Ale i o tom je sport a nedá se nic dělat, jen se z toho poučit. Každopádně jsme měli tu nejlepší bubenici, jakou jsme mohli mít, naší Pavlínku, která nás naprosto skvěle hnala za co nejlepšími výsledky.

Celý den jsme se s vodou a ostatními týmy rvali tak, jak to umí jen Peruni a jejich přátelé z Partičky a Rumělky.

Ve finále v kategorii MIX jsme se umístili na celkovém 12 místě z 21 posádek. S velkým odhodláním se naše posádka rozhodla nastoupit do večerního gladiátorského závodu na 50 m sprint….aneb….hrabej, jak nejrychleji můžeš…

V rychlém sledu se odjížděl jeden závod za druhým vyřazovacím způsobem. My jsme se dostali až do semifinále, kde se nám pomyslné dveře zavřely v souboji s profesionálním týmem Nautilus. To jsme ovšem považovali za velký úspěch, neboť odstup na profi tým byl naprosto minimální.

 

Velký dík patří organizátorům akce nejen ve Znojmě, neboť každý ročník je doladěn do posledního detailu, tak především posádce Perunů, jak se porvali s línou řekou Dyjí. Speciální poděkování patří lidem z týmu, kteří se věnovali organizaci celé výpravy, protože není jen tak dát do kupy skupinu lidí, kteří se budou na plno věnovat této akci a dají do toho kus sebe.

 

Již teď se dá říci, že další ročník bude odveden tak, jak to naše skvělá posádka umí.

vyždímaný po dojezdu

 


 

DRAČÍ LODĚ NA PILÁKU 2017
Dne 19.8.2017 se na Pilské nádrži u Žďáru nad Sázavou konal 11.ročník závodů dračích lodí Vysočina, kterého se letos stejně jako všech předešlých zúčastnila i posádka Perun Hluboká a již podruhé ženská posádka Partička z vokolí, která je složená z manželek, přítelkyň a kamarádek našich členů.
Závodů se zúčastnilo 38 posádek v sedmi kategoriích. Posádka Perunu neobhájila předchozí tři po sobě jdoucí vítězství v kategorii Sport a obsadila krásné druhé místo, stejně jako naše ženská posádka. Kategorii Fun vyhrála posádka Dračí Lokomotiva z Pardubic, v kategorii Sport zvítězila po velkém boji jihočeská posádka Satani z Doubí a kategorii Žen vyhrála již počtvrté za sebou posádka Jedovaté Rumělky. Kvalita výkonů všech posádek neustále stoupá a pro naše týmy je to motivace ke zlepšení a dalšímu tréninkovému úsilí.
Za Perun Hluboká 
Jiří Přiklopil
                                                                                                                                               
 
 

DRAČÍ LODĚ ŘEKA 2017
V sobotu 17. 6. 2017 se v areálu dračích sportů na rybníku Řeka konal již 6. ročník závodů dračích lodí. Přípravy na závod začaly v březnu vysekáním náletových dřevin na hrázi rybníka, čímž nejen plníme dohodu s Lesním družstvem Přibyslav, ale snažíme se tím i o příjemné prostředí pro závodníky i návštěvníky. Jsme si velice dobře vědomi, že pořádáme největší akci roku na území městyse, kterou pravidelně navštěvují stovky závodníků a tisíce diváků.
Přihlásilo se 30 posádek, ale těsně před závodem dvě posádky svoji účast zrušily. To znamená, že letos závodilo 28 týmů v kategorii mix, které musely mít minimálně čtyři pádlující ženy a 9 čistě ženských posádek v závodech na 200m a 888m. Pro letošní rok byla v kategorii mix opět připravena jako hlavní cena soška rytíře Mikuláše Střely a pro vítězné ženy soška rytířovy schovanky Doubravky. Obě nám opět odlila a věnovala Slévárna a modelárna Staré Ransko.
 Po loňském úspěchu se znova uskutečnil ,,Mezinárodní závod o pohár Peruna“, což je handicapový závod, kde posádky soutěží proti času nejpomalejší lodi z prvních jízd. Hlavním cílem tohoto závodu je umožnit vítězství a ocenit úsilí i slabších posádek. 
Už týden před závody hlavní partner našeho závodu městys Krucemburk zařídil vysekání trávy na pláži, hrázi a přístupové cestě a v kempu přibylo nové veřejné osvětlení a lavičky. Další náš letitý a spolehlivý partner – krucemburští hasiči zkontroloval a zprovoznil sociální zařízení kempu a připravil bezpečnostní opatření pro závody. 
V pátek před samotnými závody se od časných ranních hodin členové Perunu věnovali vybudování zázemí pro závodníky a diváky. Byla postavena nástupní a startovní mola, na které nám materiál poskytl další náš dlouholetý partner Stora Enso. Příprava tratě byla letos o to složitější, že nám přes zimu led zlikvidoval ukotvení bójek a Lukáš musel trať znovu vyměřit. Dále bylo upraveno seřadiště posádek před nástupními moly a ta startovní byla opět ozvučena. 
Lodě a kormidelníky nám dodala Česká asociace dračích lodí, jednu loď jsme měli vypůjčenou z Pardubic a jedna loď byla naše. Ta byla letos od jara opravdu vytížená, protože stejně jako loni měly posádky několik týdnů před závody možnost tréninku a jako bonus mohla každá posádka kdykoli využít hodinového tréninku zdarma. 
V pátek odpoledne se rozjely tréninky posádek a ve večerních hodinách se o zábavu v podobě plážové diskotéky postaral náš kamarád Tomáš Křesťan.
Samotný závod začal poradou kapitánů, na které se řešily technické a organizační záležitosti. Pak už následovalo slavnostní zahájení, při kterém náš kamarád páter Gabriel Burdej požehnal sochu rytíře Mikuláše Střely. Tu nám vyrobil pan Břečka z Račína.  Po představení posádek, sponzorů a partnerů závodu jsme uzavřeli slavnostní zahájení starověkým rituálem probouzení draka a poté se již nad rybníkem Řeka rozezněla i na počest slovenské posádky československá hymna. 
V 9:03 odstartoval závod prvními rozjížďkami. Již tradičně si před finálovými jízdami zazávodily i dětské posádky hasičského mládí z Krucemburku, Ždírce a Sobiňova. Poté se i opět mohly svést na dračí lodi i ostatní děti a pohled na rozzářené dětské oči při přebírání malých medailí se nikdy neokouká. 
A jak to vlastně všechno dopadlo? V kategorii mix v závodě na 200m se na třetím místě stejně jako loni umístila posádka Podpeperská elita 1 z Velké Losenice, druhá skončila posádka DL Ponorka Pardubice a hlavní cenu již potřetí získala posádka U96 z Červeného Kostelce. V kategorii ženy na 200m jako třetí opět skončily Horalki z Červeného Kostelce, druhým místem nás potěšila naše ženská posádka s názvem Partička z vokolí a trofej Doubravku získala již počtvrté za sebou posádka Jedovaté Rumělky z Chotěboře. V handicapovém mezinárodním závodě O pohár Peruna zvítězila slovenská posádka Pivopiči a čučoriedky, na druhém místě skončil KVAKundy TEAM a třetí místo vybojoval domácí Perun Hluboká. V dlouhém závodě na 888m v kategorii žen vyhrály Horalki z Červeného Kostelce a druhé místo obsadila společná posádka Jedovaté perly. V kategorii mix na 888m obsadila první místo posádka U 96 z Červeného Kostelce, druzí skončili Draci v akci z Blanska a jako třetí se umístila nová posádka Fitko Team ze Ždírce.
Všechny zúčastněné posádky obdržely stejně jako každý rok krásné ceny z keramické dílny paní Elišky Polanské.  Kompletní výsledkovou listinu a další informace najdete na webu Dračí lodě Řeka a na facebooku. 
Po skončení závodů následovala vystoupení kapel Při zdi Boys a Svit band a večer opět zakončil slavnostní ohňostroj odpálený z hladiny rybníka Řeka.
A co říci závěrem? Že do knihy dračích lodí, která se začala psát před více než 2000 lety byla napsána další krásná kapitola, za což patří obrovský dík všem zúčastněným. Stejné poděkování patří i členkám a členům Perunu a všem kamarádkám a kamarádům, kteří se po tři dny obětavě starali o závodníky i diváky pod taktovkou prezidenta klubu Luďka. Celou akci opět skvěle odmoderoval dlouholetý komentátor českého rozhlasu Tibor Kubát, kterému tímto blahopřejeme k plánovanému životnímu kroku.
Závěrem bychom rádi poděkovali všem sponzorům a partnerům: městys Krucemburk, pivovar Rychtář Hlinsko, Lesní družstvo obcí Přibyslav, Stora Enso a.s., Slévárna a modelárna Nové Ransko, keramika Eliška Polanská, Zemědělská a.s Krucemburk, Česká asociace dračích lodí, Hartmann Rico a.s., Czech LANA s.r.o Ždírec nad Dobravou, pan Josef Strašil, ing. František Kujan, Rybářství Vysočiny v.o.s., Šiklův mlýn, G a H s.r.o Ždírec nad Doubravou, Elasta Vestil, DIPP trans s r.o., pan Tomáš Křesťan, Hiesbok s.r.o Ždírec nad Doubravou, SDH Krucemburk, SDH Sobiňov, pan Mikulecký, pan Brychnáč, Restaurace Moře u rybníku Řeka. 
Za Perun Hluboká 

Jiří Přiklopil, ředitel závodu 

       

 

 


     Léta páně 2007 přilétl z daleké Číny obrovský drak a usadil se na Moři Vysočiny ,kde začal páchat veliké škody. Ještě téhož roku svolal pan President Windsurfing klubu všechny statečné a odvážné muže a ženy ,aby zkrotily draka a pokořily Velké Dářko.
  Dne 25 , měsíce 7 , léta páně 2007 se sešlo přes tři sta odvážných mužů a žen ,kteří od ranních hodin začali bojovat o zkrocení dvou živlů , draka a vody Velkého Dářka. Po celodenním urputném boji ,kdy si nejeden z účastníků tohoto velikého klání sáhnul až na dno svých sil vzešel jediný vítěz , tak jako v každém souboji či hře. Proto sláva vítězům a čest poraženým!
  Toho roku a dne zvítězili jako historicky první - přátelé z nedaleké vísky Hluboká!
  Drak poražen opustil zdejší vody  a do dalších let nám zanechal sportovní klání k nimž Perun začal vyrážet i do vzdálenějších koutů naší krásné země. Léta páně na jaře 2012 se povedlo Perunu pokořit i hladinu našeho oblíbeného rybníku Řeka a připravit Drakům i Dračicím rejdění i na této hladině. A do budoucna se držme hesla „soupeři na vodě přátelé na břehu.“

Perun s vámi !!!

 


Neoficiální MS Dračích lodí ve Znojmě 2016.

 


Dračí lodě na rybníku Řeka 2016

V sobotu 18. června 2016 se v areálu dračích sportů na rybníku Řeka konal již 5. ročník závodů dračích lodí. Závodilo se sice až v sobotu, ale přípravy začínaly prakticky hned po skončení závodu předešlého ročníku. Snažíme se tím i o příjemné prostředí pro závodníky a návštěvníky, protože jsme si velice dobře vědomi, že pořádáme největší akci roku na území městyse, kterou pravidelně navštěvují stovky závodníků a tisíce diváků.

Další krokem v přípravě závodů je přihlášení posádek, kdy byla po zveřejnění přihlášek kapacita závodů během pěti dnů naplněna. To znamená, že letos závodilo 30 týmů v kategorii mix, které musely mít minimálně čtyři pádlující ženy a 10 čistě ženských posádek v závodech na 200m a 888m. Pro letošní rok byla v kategorii mix opět připravena jako hlavní cena soška rytíře Mikuláše Střely, a abychom ocenili úsilí ženských posádek, nechali jsme vyrobit podle modelu vyřezaného řezbářem panem Pytlíkem z Hluboké u Skutče sošku rytířovy schovanky Doubravky. Sošky nám opět odlila a věnovala Slévárna a modelárna Staré Ransko a podstavec vyrobil pan Brychnáč.

 Dále, abychom ocenili dlouholeté snažení některých posádek, jsme vymysleli zcela nový, v těchto závodech zcela unikátní, handicapový závod, kde posádky soutěžily proti času nejpomalejší lodi z prvních jízd. Hlavním cílem tohoto závodu bylo umožnit vítězství a ocenění úsilí i slabších posádek. Pro jeho účastníky bylo připraveno šest pohárů.  Toto klání jsme nazvali ,,Mezinárodní závod o pohár Peruna´´, mezinárodní proto, že se letošního ročníku zúčastnila také jedna slovenská posádka. Původně měly být dvě, ale ta rakouská ze spřáteleného klubu FC Friedersbach musela na poslední chvíli, pro změnu termínu republikových závodů v Rakousku, účast odmítnout.

Už týden před závody hlavní partner našeho závodu městys Krucemburk zařídil vysekání trávy na pláži, hrázi a přístupové cestě. Další náš letitý a spolehlivý partner – krucemburští hasiči zkontroloval a zprovoznil sociální zařízení kempu a připravil bezpečnostní opatření pro závody.

V pátek před samotnými závody se od časných ranních hodin členové Perunu věnovali vybudování zázemí pro závodníky a diváky. Byla postavena zcela nová nástupní a startovní mola, která v zimních měsících vyrobili naši ,,kluci z kopce“, a na které nám materiál poskytl další náš dlouholetý partner Stora Enso. Dále bylo upraveno seřadiště posádek před nástupními moly, startovní mola byla opět ozvučena tak, aby byly dobře slyšet pokyny startéra. Bylo to ovšem náročné, protože nás od ranních hodin zkrápěl déšť a profukoval silný vítr.  Po odzkoušení funkčnosti všech zařízení se už jen čekalo na příjezd lodí a kormidelníků, které nám opět dodala Česká asociace dračích lodí, jednu loď jsme si zapůjčili z Pardubic a jedna loď je naše. Ta byla v letošním roce, několik týdnů před závody, zcela vytížena, protože jsme na ní sportovně založeným týmům umožnili trénovat a jako bonus měla každá posádka možnost kdykoli využít hodinového tréninku zdarma. Posádky této možnosti hojně využívaly, což, jak se ukázalo, přineslo zkvalitnění výkonu při samotném závodu.

Po absolvování pátečních tréninků a večerního odreagování v podobě plážové diskotéky, o kterou se postaral náš kamarád Tomáš Křesťan, se již všichni těšili na sobotní závody.

Sobotní ráno začalo přípravou na slavnostní zahájení a dokončením posledních přípravných prací včetně instalace pro tento závod speciálně zapůjčené olympijské časomíry a cílové kamery. Do služby se nám sešlo přes šedesát obětavých členů a kamarádů, kteří se celý víkend vzorně starali o všechny účastníky i návštěvníky, jenom pro zajímavost - během víkendu bylo odpracováno více než 1850 hodin.

Po poradě kapitánů následovalo slavnostní zahájení, kde jsme si připomněli poslední slova parašutistů, která v tento den před 74 lety zazněla z krypty pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici.  „Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme, slyšíte? Nikdy!“ po těchto slovech se již nad rybníkem Řeka rozezněla i na počest slovenské posádky píseň nejkrásnější, kterou od roku 1993 již neslýcháme a to československá hymna. Po představení  posádek, sponzorů a partnerů závodu jsme uzavřeli slavnostní zahájení starověkým rituálem probouzení draka. V 9:03 odstartovaly první rozjížďky, po jejichž odjetí proběhl závod dětských posádek, který vyhráli mladí krucemburští  hasiči. Respekt patří ovšem i hasičskému „potěru“ ze Ždírce, Sobíňova a Kohoutova, kteří na krucemburské nestačili především věkově. Jako každý rok jsme umožnili svést se na dračí lodi i ostatním dětem, pro které to byl určitě pěkný zážitek. Celkem bylo v těchto dětských závodech předáno přes 200 medailí, které věnovala firma GaH Ždírec n.D. a Elasta Vestil Krucemburk.

Následovaly finálové jízdy, které určily celkové pořadí a vše probíhalo podle časového harmonogramu až do dvou hodin, kdy se stala nešťastná událost, při které byl zraněn desetiletý chlapec z Krucemburku. I tímto Ti Jakube posíláme nejen od nás, ale i od všech závodníků, kteří nám píší, pozdravy a přání brzkého uzdravení. Týmy své sportovní úsilí ve znovu zahájeném závodě věnovali právě Tobě.

A jak to vlastně všechno dopadlo? V kategorii mix v závodě na 200m se na třetím místě umístila posádka Podpeperská elita 1 z Velké Losenice, druhá skončila posádka Draci v akci z Blanska a hlavní cenu obhájila a do Červeného Kostelce odvezla posádka U96. V kategorii ženy na 200m jako třetí skončily Horalki z Červeného Kostelce, druhé místo obsadily Drapiny z Chrudimi a trofej Doubravku získala posádka Jedovaté Rumělky z Chotěboře, které se povedlo obhájit triumf již po třetí za sebou. V handicapovém mezinárodním závodě O pohár Peruna zvítězila ženská posádka Černé perly z Hlinska, před druhou slovenskou  Pivopiči a šošoriedky a třetí místo obsadil výběr Čech pod názvem JEN-TAK-TAK.V dlouhém závodě na 888m v kategorii ženy vyhrály Horalki z Červeného Kostelce, druhé místo obsadila společná posádka Jedovaté perly, třetí byl Sobíňovský babinec. V kategorii mix na 888m obsadila první místo Podpeperská elita 1 z Velké Losenice, která s přehledem o půl lodi porazila druhé U 96 z Červeného Kostelce, za kterými těsně o dva centimetry zůstali třetí Draci v akci z Blanska, což je v tak dlouhém závodě unikát.

Všechny zúčastněné posádky obdržely krásné ceny z keramické dílny paní Elišky Polanské.  Kompletní výsledkovou listinu a další informace najdete na webu Dračí lodě Řeka a na facebooku.

Po skončení závodů následovala vystoupení kapel Při zdi Boys a Svit band  a večer opět zakončil slavnostní ohňostroj odpálený z hladiny rybníka Řeka.

Stejně jako loni se opět jasně ukázalo, že dračí lodě nejsou jenom o sportovním klání, kde odzávodíš a tím to končí. Je to filozofie, kde lidé nachází vždy něco nového. Prostě „vítěze jednotlivých kategorií známe, ale v tu sobotu vyhráli všichni“.

Závěrem bychom rádi poděkovali všem sponzorům a partnerům: městys Krucemburk, pivovar Rychtář Hlinsko, Lesní družstvo obcí Přibyslav, Stora Enso a.s., Slévárna a modelárna Nové Ransko, keramika Eliška Polanská, Zemědělská a.s Krucemburk,  Česká asociace dračích lodí, Hartmann Rico a.s., pan Josef Strašil, Rybářství Vysočiny v.o.s., Šiklův mlýn, G a H s.r.o Ždírec nad Doubravou, Elasta Vestil, DIPP trans s r.o.,pan Tomáš Křesťan, Hiesbok s.r.o Ždírec nad Doubravou, SDH Krucemburk, SDH Sobiňov, pan Mikulecký, pan Brychnáč, restaurace Moře u rybníku Řeka, celou akci bravurně odmoderoval dlouholetý komentátor českého rozhlasu Tibor Kubát.

 


IV.ROČNÍK ZÁVODŮ DRAČÍCH LODÍ 
O POHÁR GUSTAVA FRIŠTENSKÉHO RAČICE 2015
Na závěr sezóny dračích lodí jsme se 17. října opět vydali do Mekky vodních sportů v ČR do Račic na čtvrtý ročník závodů O pohár Gustava Frištenského, který pořádá náš kamarád mistr světa v rychlostní kanoistice a šéftrenér reprezentace dračích lodí Petr Čáp Procházka. Tento závod byl v tomto období pouze pro skalní draky, protože voda i vzduch měli 10 stupňů. Náš tým pro tento závod doplnily dračice z Jedovatých Rumělek.
Nedlouho po obědě, který připravili den předem pro všechny posádky naši draci Honza a Radek, jsme nastoupili k závodu na 1 300 m. Sešlo se šest týmů a každý dostal před startem časový handicap podle výsledků za celou sezónu, neboť mezi účastníky byly jedny z nejlepších posádek v ČR, čímž se vyrovnala výkonnost posádek, ale přesto Perun skončil na posledním místě. 
Rád bych poděkoval jménem Perunu všem členům za úsilí a předvedené výkony v celé sezóně nejen v dračích lodích, ale i v dalších sportech, kterým se Perun věnuje – fotbal, futsal, hokej, divoká voda . Děkujeme i všem, kteří se podílejí na organizaci našich akcí a těšíme se na spolupráci v roce příštím. Čeká nás sezóna další a doufám, že v zimních měsících všichni zapracujeme na fyzické kondici, aby až se na jaře Čáp zeptá, co dělal Perun v zimě, jsme nemuseli strkat hlavu do vody.
 A ještě vzkaz od Čápa. ,,Výkon Perunů nechť je impulsem pro trenink v příští sezoně."
 
 

PERUN HLUBOKÁ NA DRAČÍCH LODÍCH VE ZNOJMĚ 2015
Poslední zářijovou sobotu se ve Znojmě pod Sedlešovickým mostem proháněly dračí lodě v již osmém ročníku „neoficiálního mistrovství světa“ , kde posádka Perunu Hluboká jako již tradiční účastník nemohla chybět. Závod spočívá v tom, že si každá posádka vybere zemi, za kterou chce závodit a připraví si i odpovídající kostýmy nebo národní dresy. I když to může znít jako příprava na karneval, bez kvalitního sportovního výkonu nelze v tomto závodě uspět. V letošním roce náš tým doplnily Jedovaté Rumělky, které se pravidelně účastní i našich závodů na Řece a naší spřátelené posádce U96 z Červeného Kostelce zase vypomohli draci z Podpeperské elity. Konkurence v těchto závodech je značná, účastní se jich posádky nejen české a slovenské, ale i rakouské. Soutěžili jsme v několika disciplínách, a to v závodě na 200 a 300 m a v dračím biatlonu, kde se dva proti sobě soutěžící týmy po 300 m usilovného pádlování musí zastavit u terče, jeden člen posádky sestřeluje paintbalovou puškou terče podobné těm biatlonovým a poté musí ještě posádka dopádlovat do cíle. Nejlepšího výsledku se nám podařilo dosáhnout v závodě na 200 m, kde jsme skončili na 9.místě. Naše poděkování patří nejen naší posádce, Jedovatým Rumělkám a Podpeperské elitě , ale i organizátorům a  všem posádkám za krásnou atmosféru, kterou opět dokázali vytvořit. 

PERUN HLUBOKÁ NA DRAČÍCH LODÍCH NA PILÁKU 2015
V sobotu 29.srpna 2015 se konal již 9.ročník závodů dračích lodí Velké Dářko na Pilské nádrži u Žďáru nad Sázavou, na kterých Perun Hluboká obhajoval vítězství z loňského roku. Závodů se zúčastnilo 46 posádek ve čtyřech kategoriích – FUN, SPORT, ŽENY a FIRMY. Po lítém boji se nám podařilo ve finálové jízdě v kategorii SPORT porazit nejen silnou posádku U96 z Červeného Kostelce, která vyhrála červnové závody na Řece, ale i zarputilé draky Do počtu ze Znojma a domácí Dragon Board a opět jsme si odvezli pohár vítězství. 
Na našem výsledku mají velký podíl i tréninky na Řece, které se konají pod přísným vedením Jardy Hromádky a Jirky Přiklopila od května do září dvakrát týdně – ve středu a v neděli a které jsou konzultovány s reprezentačním trenérem Petrem Čápem Procházkou. Tyto těžké tréninkové dávky s námi letos absolvovaly i posádky Jedovaté Rumělky z Chotěboře (kategorie ŽENY), Podpeperská elita z Velké Losenice (kategorie FUN) a jACO Draci z Přibyslavi (kategorie FIRMY), a i tato tvrdá příprava jim určitě v těchto závodech dopomohla k vítězství ve svých kategoriích. 
Letošní ročník závodů měl podtitul V duchu duchů a nápad se zapojením kostýmovaných divadelníků z Prahy, kteří představovali pražská strašidla, byl výborný – pobavili nejen malé ale i velké návštěvníky.  
Jediné, co by se dalo závodům lehce vytknout, je ztížený výhled čekajících posádek na trať a absence pevných startovních  mol, ale i přes změnu místa konání si tyto závody opět najdou své příznivce a budou i nadále přispívat k rozvoji tohoto u nás stále ještě mladého sportu.
 

IV. ročník závodů O trofej rytíře Mikuláše Střely na Řece
 
V sobotu 13.6.2015 se v areálu dračích sportů  na rybníku Řeka konal již 4. ročník závodů dračích lodí. Závodilo se sice až v sobotu, ale přípravy začaly již mezi vánočními svátky a to vysekáním náletových dřevin na hrázi rybníka, čímž nejen plníme dohodu s Lesním družstvem Přibyslav, ale snažíme se tím i o příjemné prostředí pro závodníky i návštěvníky.
Další nedílnou součástí závodů je přihlášení posádek, kdy byla po zveřejnění přihlášek kapacita závodů během pěti dnů naplněna. To znamená, že letos závodilo 30 posádek v kategorii mix, které musely mít minimálně čtyři pádlující ženy a 7 čistě ženských posádek v závodech na 200m a 888m. Pro letošní rok byla v kategorii mix opět připravena jako hlavní cena soška rytíře Mikuláše Střely, a abychom ocenili úsilí ženských posádek, nechali jsme vyrobit podle modelu vyřezaného řezbářem panem Pytlíkem z Hluboké u  Skutče sošku rytířovy schovanky Doubravky. Sošky nám opět odlila a věnovala Slévárna a modelárna Staré Ransko. Obě sošky i s dřevěnými podstavci, které vyrobil pan Brychnáč, váží dohromady neuvěřitelných 11 kg.
Už týden před závody se hlavní partner našeho závodu městys Krucemburk  postaral o vysekání trávy na pláži, hrázi a přístupové cestě. Další náš letitý a spolehlivý partner – krucemburští hasiči zkontroloval a zprovoznil sociální zařízení kempu a připravil bezpečnostní opatření pro závody.
V pátek před samotnými závody se od časných ranních hodin členové Perunu věnovali vybudování zázemí pro závodníky a diváky. Byla postavena nástupní a startovní mola, dále bylo postaveno nové seřadiště posádek před nástupními moly a jako novinku pro letošní rok, kdy jsme se inspirovali v národním olympijském centru vodních sportů v Račicích, jsme startovní mola ozvučili tak, aby byly dobře slyšet pokyny startéra.  Po odzkoušení funkčnosti všech zařízení se už čekalo na příjezd lodí a kormidelníků, které nám opět dodala Česká asociace dračích lodí. Jednu loď jsme zapůjčili z Velkého Dářka a jedna loď je naše. Ta byla v letošním roce vytížena již několik týdnů před závody, protože jsme na ní sportovně založeným týmům umožnili trénovat již několik týdnů před závody a jako bonus měla každá posádka možnost kdykoli využít hodinového tréninku zdarma. 
Po absolvování pátečních tréninků se již všichni těšili na sobotní závody. Sobotní ráno začalo přípravou na slavnostní zahájení a dokončením posledních přípravných prací včetně instalace pro tento závod speciálně zapůjčené olympijské časomíry a cílové kamery. Do služby se nám sešlo přes šedesát obětavých členů a kamarádů, kteří se celý víkend vzorně starali o všechny účastníky i návštěvníky, jenom pro zajímavost - během víkendu bylo odpracováno 1753 hodin.
Po poradě kapitánů následovalo slavnostní zahájení zakončené rituálem probouzení draka. V 9:03 odstartovaly první rozjížďky, po jejichž ukončení proběhl závod dětských posádek, který vyhráli mladí krucemburští  hasiči. Respekt patří ovšem i hasičskému „potěru“ ze Ždírce a  Sobiňova, ti na krucemburské nestačili především věkově. Jako každý rok jsme umožnili svést se na dračí lodi i ostatním dětem, pro které to byl určitě pěkný zážitek. Celkem bylo v těchto dětských závodech předáno přes 200 medailí, které věnovala firma GaH Ždírec n.D. a Elasta Vestil Krucemburk. 
Následovaly finálové jízdy, které určily celkové pořadí a vše probíhalo podle časového harmonogramu až do poslední jízdy. Posádky jedoucí velké finále se již řadily na startu, když zasáhla vyšší moc. Na to, co následovalo, se žádný organizátor nikdy předem nepřipraví. Začalo to výpadkem elektřiny, po kterém jsme v 15:45 přerušili již za silného větru finálovou jízdu na 200 m. K vichřici se vzápětí přidaly i blesky, provazy deště a kroupy, což všichni přítomní poznali na vlastní kůži. Úžasná byla reakce všech – diváků i závodníků, ti pomáhali zachraňovat stany, techniku, schovávali děti. Tu vzájemnou soudržnost v nouzi nelze postihnout slovy, to si každý účastník odnáší v srdci.
Zde se jasně ukázalo, že dračí lodě nejsou jenom o sportovním klání, kde odzávodíš a tím to končí. Je to filozofie, kde lidé nachází vždy něco nového. Prostě „vítěze jednotlivých kategorií známe, ale v tu sobotu vyhráli všichni“. 
A jak to vlastně všechno dopadlo? Po částečném zprovoznění techniky a na přání posádek se přece jen odjela finálová jízda na 200m, ale závod na 888 metrů byl z technických i časových důvodů zrušen. V kategorii mix se na třetím místě umístila posádka Benátský gang, druhá skončila Podpeperská elita z Velké Losenice a hlavní cenu si do Červeného Kostelce odvezla posádka U96. V kategorii ženy jako třetí skončily Černé perly z Hlinska, druhé místo obsadily Horalki z Červeného Kostelce a novou trofej si vybojovala posádka Jedovaté Rumělky z Chotěboře. Všechny zúčastněné posádky obdržely krásné ceny z keramické dílny paní Elišky Polanské.  Kompletní výsledkovou listinu a další informace najdete na webu Dračí lodě Řeka a na facebooku. 
Po skončení závodů následovala vystoupení kapel Při zdi Boys a Bosorky a večer opět zakončil slavnostní ohňostroj odpálený z hladiny rybníka Řeka.
Co říci závěrem. I přes nepřízeň počasí se závody povedly, o čemž svědčí mnoho kladných ohlasů, které nám denně přicházejí a jichž si velice vážíme. Stejně tak si ovšem vážíme i těch ohlasů kritických, protože víme, že i při tom obrovském úsilí, které jsme do závodu vložili, máme stále co zlepšovat tak, aby se k nám posádky rády vracely do domáckého a přátelského prostředí.
Závěrem bychom rádi poděkovali všem sponzorům a partnerům: městys Krucemburk, pivovar Rychtář Hlinsko, Lesní družstvo obcí Přibyslav, Stora Enso a.s., Slévárna a modelárna Nové Ransko, keramika Eliška Polanská, Zemědělská a.s Krucemburk,  Česká asociace dračích lodí, pan Josef Strašil, Rybářství Vysočiny v.o.s., Šiklův mlýn, G a H s.r.o Ždírec nad Doubravou, Elasta Vestil, DIPP trans s r.o., Hiesbok s.r.o Ždírec nad Doubravou, SDH Krucemburk, SDH Sobiňov, pan Mikulecký, pan Brychnáč, restaurace Moře u rybníku Řeka, Elko Krucemburk.
 

DRAČÍ LODĚ NA RYBNÍKU ŘEKA 2014
Sportovně kulturní spolek Perun Hluboká pod vedením prezidenta Luďka Strašila uspořádal v sobotu 14.6.2014 již  3.ročník závodů dračích lodí O trofej rytíře Mikuláše Střely. Startovní listinu se nám podařilo naplnit už v březnu, protože jsme se rozhodli omezit počet posádek, abychom udrželi kvalitu a spád závodu a bohužel jsme museli některé odmítnout. Přihlásilo se 25 smíšených, 7 ženských týmů a jako čestný host se závodů zúčastnila stejně jako loni úžasná posádka mentálně postižených z Vejprt s názvem Roveři. 
Po ránu to vypadalo, že nám počasí tentokrát nebude přát, a i když během dne občas vysvitlo sluníčko, bylo chladno. Závody začaly starodávným rituálem probouzení draka, kdy ředitel závodu Jirka Přiklopil drakům na lodích potřel oči vodou, tím je probudil a oni poté dohlíželi na závody. Zahájení se zúčastnil i náš dlouholetý kamarád mistr světa v rychlostní kanoistice Petr Čáp Procházka. Ke kormidlu se postavili mimo jiné i Tomáš řečený Humidor jako pravidelný účastník našich závodů, dále několikanásobná mistryně Evropy dračích lodí Jana řečená Koříz a kormidelník mistrů světa dračích lodí Jarda Hatla.  Pak již nic nebránilo startu prvních rozjížděk.
Závodilo se na šesti lodích, na čtyřech z České asociace dračích lodí, jedné z Windsurfing Clubu Velké Dářko a především na naší nové lodi, na které si přihlášené posádky mohly už 14 dní před závody přijet zatrénovat. O časomíru se staral ing. Pavel Sýkora s profesionální kamerou, takže byly k dispozici i cílové fotografie. Hlavním závodem byl sprint na 200 metrů, kde posádka Perunu neobhájila prvenství z předchozích dvou ročníků a skončila na čtvrtém místě, třetí byla Přibyslavská galerka, druzí se umístili U 96 z Červeného Kostelce a vítězem se stala posádka Plovoucí Radostín, které určitě pomohly tréninkové dávky s naší posádkou. Jak ukázala cílová fotografie, byl to opravdu boj do posledního dechu, vždyť první dvě posádky od sebe v cíli dělilo 10 cm. V kategorii žen ve finále získaly 3.místo loňské vítězky Černé Perly z Hlinska, druhé skončily ženské polovičky týmu U 96 s názvem Horalki z Červeného Kostelce a první místo vybojovaly Jedovaté Rumělky z Chotěboře. O krásný projev lidskosti a citlivosti se postarala posádka Ženy v pokušení, která nechala v poslední rozjížďce vyhrát těsně před cílovou linií Rovery z Vejprt. 
I přes nabitý program se stihl odjet i vložený závod dětských posádek, kterého se zúčastnili mladí hasiči z Krucemburku, Sobiňova a Ždírce nad Doubravou a také dětský vodácký oddíl Tapouch z Trhové Kamenice, jehož členové během celého dne obětavě vozili malé děti na dovezených loďkách.
Po loňské úspěšné premiéře proběhl i letos závod štafet, kdy se v závodě na 555 m časy dvou k sobě nalosovaných posádek sčítají. Tady jde nejen o sportovní výkon, ale i o podporu bývalého soupeře, teď partnera ve dvojici. Vždyť tento sport je především o týmové spolupráci a schopnosti lidí táhnout za jeden provaz, v tomto případě vlastně o umění pádlovat v jednom rytmu. Vítěznou trofej získala dvojice Draci ze služeb a Resselovy šrouby.
I přes chladné počasí se i díky vstupnému zdarma přišlo podívat přes čtyři tisíce diváků a vytvořili bezvadnou atmosféru. Překvapením letošního ročníku bylo představení leteckého akrobata, který na obloze vykouzlil mnoho skvělých figur. Tento dárek dostal k životnímu jubileu ing. Nikl a okořenil jím náš program, za což mu velice děkujeme. Ceny vítězům předávali starosta městyse Krucemburk Jiří Havlíček a ředitel hlineckého pivovaru Milan Jandýrek jako zástupci hlavních partnerů naší akce. 
Po uložení draka ke spánku závody zakončil slavnostní ohňostroj odpalovaný z hladiny rybníka Řeka. Poděkování patří všem členkám a členům Perunu a jejich kamarádům, bez jejichž nadšení a obětavosti by se závody vůbec nemohly konat. Také děkujeme moderátorovi Romanu Dopitovi a DJ Tomáši Trávníčkovi. Hlavní cenu opět dodala Slévárna a modelárna Nové Ransko, krásné keramické ceny vyrobila paní Eliška Polanská. Dále děkujeme všem sponzorům a partnerům.
Kompletní výsledkovou listinu a další informace najdete na webu Dračí lodě Řeka a na facebooku. 
Sponzoři a partneři: Městys Krucemburk, pivovar Rychtář Hlinsko, Lesní družstvo obcí Přibyslav, Stora Enso a.s., Slévárna a modelárna Nové Ransko, keramika Eliška Polanská, Zemědělská a.s,  Česká asociace dračích lodí, pan Josef Strašil, ing. František Kujan, ing. Josef Nikl, Šiklův mlýn, G a H s.r.o Ždírec nad Doubravou, DIPPtrans s r.o., Hiesbok s.r.o Ždírec nad Doubravou, SDH Krucemburk, SDH Sobiňov, pan Mikulecký, pan Brychnáč, LG Marketing s.r.o., restaurace Moře u rybníku Řeka.

 

 

5.5. 2014

POŽEHNÁNÍ NOVÉ DRAČÍ LODI

Sobotní sychravé počasí  3.5.2013 na rybníku Řeka nelákalo zrovna ke koupání, přesto se na jeho březích shromáždilo několik desítek diváků, aby byli přítomni spuštění první nové dračí lodi s názvem Perun na jeho hladinu. Tuto loď si pořídil sportovně kulturní spolek Perun Hluboká a vyrobila ji na zakázku česká firma Bizzon. Lodi požehnal dlouholetý kamarád páter Gabriel Burdej. Křtu se zúčastnil i mistr světa v rychlostní kanoistice Petr Čáp Procházka, který pomohl se zařizováním koupě. Byla vyrobena již na podzim a přes zimu byla uschována v národním olympijském centru v Račicích, kde nasála závodního ducha. Díky ní budou moci členové spolku i další veřejnost více trénovat.  Loď, jež má na své přídi upevněnou typickou dračí hlavu, je vyrobena především z karbonových vláken a sklolaminátu, měří dvanáct a půl metrů a bez posádky váží zhruba dva a půl metráku a s posádkou téměř dvě tuny. Vše nakonec dobře dopadlo a nová dračí loď na Řece vlídně přijala svoji novou posádku. Více ve fotogalerii.

8. 2.

Posádka Perunu v zimních Dračích lodí na Velkém Dářku obsadila 4. místo.

         Perun si vyzkoušel 15.  února zajímavé nové sportovní odvětví. Dragon Boat Velké Dářko připravil  závody zimních Dračích lodí na již jmenovaném zamrzlém rybníku. Tento originální závod měl podle organizátorů premiéru nejen  v Čechách, ale i  v celé Evropě.  Nápad  byl převzat z daleké Číny, kde se tyto závody zrodily.

                Závodilo  se  na připravených dračích saních, ve kterých za sebou sedělo deset závodníků, kteří se odpichovali  hůlkami a v čele jim udával tempo bubeník respektive Perunu bubenice Lenka. Mělo se závodit podobně jako na lodích,  dvě rozjížďky a pak vyřazovacím systém, ale na  jedněch saních se objevila technická závada, tudíž se rozjížďky jeli pouze na jedněch a o vítězi rozhodoval čas. Posádka Perunu zajela průměrný výsledek  a  obsadila tak celkové  čtvrté místo s jednou a půl sekundovou ztrátou na třetího.

 

      Bohužel letošní zima není nakloněna zimním sportům a mírné klima , které na Vysočině nepamatujeme  se negativně projevilo i na těchto závodech. V odpoledních hodinách ledová plocha popraskala a organizátoři v rámci bezpečnosti závod raději ukončili.    
 

                 2.ROČNÍK O POHÁR GUSTAVA FRIŠTENSKÉHO
                                           RAČICE 2013
 
Na závěr sezóny dračích lodí jsme se 19. října opět vydali do Mekky vodních sportů v ČR do Račic na druhý ročník závodů     O pohár Gustava Frištenského, který pořádá náš kamarád mistr světa v rychlostní kanoistice a šéftrenér reprezentace dračích lodí Petr Čáp Procházka. Za slunečného počasí nás přivítal sportovní areál, který se v současné době přestavuje pro potřeby mistrovství světa v rychlostní kanoistice, které se zde uskuteční v roce 2017
 
 
Dopoledne jsme absolvovali trénink pod vedením Čápa, který nám opět předal spoustu cenných rad a zkušeností. Nedlouho po obědě, který ulovil a připravil starosta Račic, jsme nastoupili k závodu. Sešlo se šest posádek a každá dostala před startem časový handicap podle výsledků za celou sezónu, čímž se vyrovnala výkonnost posádek a Perun skončil na pátém místě.
 
  
 
 
 
 
PODŘÍPSKÝ DRAK       5: 51: 67       hendicap  +48s
MĚSTO ŠTĚTÍ                5: 55: 92                          + 9s
N. A. S. T.                       5: 57: 69                          + 0s
MONDI ŠTĚTÍ                 6: 12: 59                         +43s
PERUN HLUBOKÁ         6: 18: 43                          + 4s
VELKÉ DÁŘKO              6: 39: 20                          + 3s
 
 
  
 
Rád bych poděkoval jménem Perunu všem členům i přátelům dračích lodí za úsilí a předvedené výkony v celé sezóně.   Čeká nás sezóna další a doufám, že v zimních měsících všichni zapracujeme na fyzické kondici, aby až se na jaře Čáp zeptá, co dělal Perun v zimě, jsme nemuseli strkat hlavu do vody.
 

 

Závod na Vltavě o Císařův pohár.

   Praha Císařská louka 7.- 8. září. 2013.

         Pět členů Perunu odjelo na výpomoc posádce U-96 do Prahy na víkendový závod s mezinárodní účastí pořádaný Pražským klubem Dračích lodí na Vltavě. Závodilo se na vzdálenost 1000 m, 250 m a v přetlačování. Na trati dlouhé 250 m se i za našeho přispění povedlo tento pohár vyhrát. Pro zmíněné Peruny velmi pěkný zážitek a dost dobrá zkušenost.

 


 NEOFICIÁLNÍ AMATÉRSKÉ MISTROVSTVÍ SVĚTA ZNOJMO 2013
 
Již tradičně se Perun Hluboká účastnil třetí sobotu v září závodů ve Znojmě, pořádaných jako 6.ročník neoficiálního amatérského mistrovství světa dračích lodí. Závod se uskutečnil na řece Dyji pod Sedlešovickým mostem. Opět jsme reprezentovali Tasmánii a měli jsme s sebou jako jediní živého maskota - pravého tasmánského čerta, kterého jsme odchytili v lesích u Hluboké.
 
 

 

V poháru řeky Dyje jsme po dvou jízdách drželi krásné druhé místo, ale celkové umístění se určovalo podle poslední jízdy, která se nám vůbec nepovedla a tak jsme získali alespoň cenu útěchy - pohár pro posádku, která se zdržela nejdéle na trati.
 
V podvečer se na ohni osvětlené trati konaly gladiátorské závody na 50 metrů, kde bylo třeba v cíli trefit pádlem zvonek zavěšený pod mostem. Ve vyřazovací soutěži jsme dostali za soupeře tým Dragons CZ, který byl nad naše síly.
 
I když výsledek není dobrý, přesto měli členové posádky z většiny jízd dobrý pocit sounáležitosti a týmového ducha, který musíme i nadále rozvíjet. Zážitkem a motivací pro nás bylo i setkání s vícemistrem světa z roku 2013 a bronzovým medailistou z OH v Londýně v čtyřkajaku Janem Štěrbou.
 

DRAČÍ LODĚ VELKÉ DÁŘKO 2013
Na Velkém Dářku se třetí srpnovou sobotu konal již sedmý ročník závodů dračích lodí, kde Perun Hluboká jako vítěz prvního ročníku nemohl chybět. Do závodů se přihlásilo 55 posádek, které byly rozděleny do čtyř kategorií. Perun se zúčastnil spolu s dalšími čtyřmi posádkami kategorie Sport.

V pátek před vlastním závodem se konal trénink, na který se dostavilo pouze skalních 15 členů posádky. Chyběla i bubenice, kterou si nakonec musel Lukáš Dohnal vypůjčit od jednoho z profi týmů, což se nakonec ukázalo jako velice dobrý tah, neboť dokázala dát spoustu užitečných rad. Nástupy posádek na tréninkové jízdy se pak dostaly do skluzu i díky posádce, která převrhla loď. 
V sobotní první rozjížďce se i přes zdařilý páteční trénink opět projevila nesehranost posádky, o čemž svědčí i spousta záseků v nových dřevěných pádlech (někteří totiž místo pádlování šermovali) i výsledný čas, který byl nejhorší v naší kategorii.  I když jsme se na druhou rozjížďku lépe takticky připravili, na výsledek  to nemělo žádný větší vliv, ale naštěstí se tato jízda musela opakovat pro poruchu časomíry.  Volno před opakovanou jízdou jsme využili k poradě, kompletně jsme přeházeli rozmístění členů posádky v lodi, opravná jízda se konečně povedla a postoupili jsme do semifinále. 
Tam jsme měli jako hlavní cíl porazit posádku Dragon Board Velké Dářko, což se nakonec podařilo. Před finálovou jízdou jsme absolvovali důkladnou rozcvičku a do finále jsme nastupovali s odhodláním poprat se o stupně vítězů.  Opět jsme lehce pozměnili rozložení posádky  a po urputném boji jsme získali výborné třetí místo. 
I když jako posádka nemáme v lodi ani na souši příliš natrénováno, tak při dodržení disciplíny a taktických pokynů můžeme držet krok s lépe fyzicky vybavenými posádkami.  Je třeba pochválit všechny členy posádky za bojovnost, nasazení a probouzejícího se týmového ducha. 

DRAČÍ REGATA VRANOV 2013

Když se Perun Hluboká rozhodoval, kam vyrazí první srpnovou sobotu na závody, měl na výběr dvě možnosti - klání v Třebouticích a  1.ročník závodů Dračí regaty ČR na Vranovské přehradě. Protože je v době dovolených občas problém dát dohromady dvacetičlennou posádku, padla volba na závody na Vranově. Ty se jely  premiérově na malých desetimístných dračích lodích, které získávají stále větší popularitu. Jsou sice méně stabilní, ale lehčí. Závody uspořádala Asociace vodních sportů Znojmo, startovalo se z pevného mola na vybójkovaných drahách.
Závodů se zúčastnilo 26 posádek v šesti kategoriích. Perun skončil v kategorii Fun, kde závodilo 8 týmů, na šestém místě. Další disciplínou byl stíhací závod dvojic  na 550 metrů na oválné trati, kde posádky startovaly i dojížděly na protilehlých rovinkách (jako při cyklistické stíhačce) a Perun dopádloval sedmý. 
 

Počasí bylo nádherné, možná až příliš, mezi závody se ženská část posádky opalovala, mužská část hledala stín a všichni poctivě dodržovali pitný režim. Vyhlášení výsledků proběhlo po šesté hodině a z Perunu na něj zůstal pouze jediný zástupce, ostatní, nejspíš zklamaní konečným umístěním, odjeli nedlouho po dojetí závodů. Ovšem pro výsledkový posun nahoru bude třeba více potrénovat souhru v pádlování a u některých i zvýšit fyzičku.

 


 2. ročník závodů O trofej rytíře Mikuláše Střely na Řece

 

    Rok se s rokem sešel a 15. června 2013 se v areálu dračích sportů na rybníku Řeka uskutečnil již 2. ročník závodů dračích lodí o trofej rytíře Mikuláše Střely. Hlavním závodem byl sprint na 200 m, po jehož skončení se jel jako novinka na území České republiky štafetový závod dvojic na 555 m. Zúčastnilo se 22 smíšených a 3 ženské posádky převážně z Vysočiny, ale i posádka Zbrašov 1 z Teplic nad Bečvou, se kterou se známe z jiných závodů a posádka Drakodlaci, kteří doma rozrážejí hladinu Brněnského „Prýglu“.

    Samotný závod začal slavnostním zahájením v 9.00, po kterém následovala porada kapitánů, a samotné rozjížďky byly odstartovány v 9.30. Po loňském vítězství Perun téměř kompletně vyměnil posádku, vedle několika zkušených závodníků dostalo příležitost nezkušené mládí a Peruňáci se mohli věnovat pořadatelské činnosti. Až do semifinálové rozjížďky se tým sehrával, Vašek B. se do jedné z jízd pustil s takovým úsilím, že pod ním v druhé třetině trati praskla lavička, on se však  nenechal rozhodit a do cíle dopádloval v duchu rychlostní kanoistiky vkleče. Po příjezdu bývalého reprezentačního trenéra a špičkového závodníka Petra Čápa Procházky, který se postavil v lodi Perunu ke kormidlu, podala posádka výkon, který ti starší už zapomněli a mladí ještě nepoznali. Tuto jízdu téměř o délku lodě vyhráli a postoupili do finále. Tam jim kormidloval opět Čáp a nově poskládaná posádka Perunu pod jeho vedením dokázala po nevydařeném startu i přes průběžné třetí místo v polovině finálové jízdy vyhrát. Na druhé příčce se umístila Přibyslavská galerka, třetí skončila Vinárna Live, což je nová místní posádka, která se již během prvních jízd stala černým koněm závodu, a nepopulární čtvrté místo si odvezli Draci ze služeb. Závod se neobešel bez potopené lodi, Moribundíry dodržely tradici a stejně jako loni museli do cíle doplavat.
 
 
    Protože se přihlásily 3 ženské posádky, mohly mít ženy samostatný závod. Jely se tři jízdy, které byly bodovány. Po velkém boji zvítězila posádka Černé perly z Hlinska, jako druhé skončily Jedovaté Rumělky a třetí byly Plovoucí Rozárky. Bohužel došlo k nedorozumění mezi pořadateli a zpracovateli výsledků a jako vítěz byla vyhlášena jiná posádka. Vše bylo vzápětí napraveno a tímto se ještě jednou všem týmům omlouváme.
 
 
    Štafetový závod dvojic vznikl tak, že jsme po loňském ročníku přemýšleli, jak spojit přátelství a sportovního ducha mezi jednotlivými posádkami tak, aby se vzájemně neizolovaly. Po dlouhém bádání a vymýšlení různých „ bejkáren“, více či méně realizovatelných, nám zůstala branná vodácká disciplína „ŠTAFETA ". Přihlásilo se do ní 16 posádek, které byly k sobě nalosovány. Na prvním místě skočila dvojice posádek Plovoucí Radostín - Resselovy šrouby, jako druhý dojel Zbrašov s Divodáky a třetí se umístili Drakodlaci s Božkovovými plachetničkami.  Podle ohlasů se závod líbil a počítáme s ním i pro další ročník.  
    Po zjištění, že v době konání závodů bude v kempu „Moře u rybníku Řeka“ na rekreaci skupina mentálně postižených z Vejprt, se pořadatelé rozhodli těmto lidem nejen umožnit svézt se na dračí lodi, ale rovnou je začlenit do hlavního závodu. Jejich nadšení bylo pro pořadatele tou nejlepší odměnou, a protože je při rozjížďce o konečné 21. místo nechala posádka Nebreč z Hamrů nad Sázavou vyhrát, okusili i radost z vítězství. Bylo to přínosem
pro oba týmy, Roveři zářili jako sluníčka a posádka Nebreč  si s nimi mohla tu radost vychutnat, i když oni tak skončili poslední. Navíc jim při vyhlašování výsledků udělala posádka Zbrašova vítězný  špalýr, kterým si mohli přijít pro cenu.
 
 
    Jelikož jedním z našich hlavních partnerů je sbor dobrovolných hasičů z Krucemburku, jako poděkování za jejich spolupráci byl mezi rozjížďky vložen závod 3 dětských posádek složených z mladých hasičů. Zlaté medaile si vybojovalo hasičské mládí z Krucemburku, stříbro si odvezli soptíci ze Sobiňova a bronzoví byli mladí hasiči ze Ždírce nad Doubravou.  Při pátečním tréninku a v sobotu po skončení závodů se měly možnost svést na dračí lodi i ostatní děti.
 
 
    Ceny vítězným týmům předával zástupce našeho hlavního partnera městyse Krucemburk starosta Jiří Havlíček
a za hlavního sponzora Pivovar Rychtář Hlinsko jeho obchodní ředitel Milan Janírek . V deset hodin večer vypukl nad zrcadlově klidnou hladinou nádherný ohňostroj, který zakončil celý náročný den.  
    Velké poděkování patří opět členům Perunu, jejich rodinným příslušníkům a kamarádům, bez jejichž obětavé několikaměsíční práce by se tato akce nemohla vůbec uskutečnit. Také děkujeme moderátorovi Romanu Dopitovi a DJ Tomáši Trávníčkovi. Hlavní cenu opět dodala Slévárna a modelárna Nové Ransko, krásné keramické ceny vyrobila paní Eliška Polanská. Dále děkujeme všem sponzorům a partnerům.
    Jelikož se Perun Hluboká chce věnovat této nejtýmovější vodácké disciplíně i v budoucnosti,byl  vytvořen těmito závody  dobrý základ. Již druhý rok nám vyšlo počasí a návštěvnost byla i díky vstupnému zdarma odhadnuta
na necelé tři tisíce lidí. Podle ohlasů posádek i diváků se akce povedla a doufáme, že se příští rok opět sejdeme na  3.ročníku. Kde jinde zažijete napětí, emoce, pocit z vítězství i porážky, ale hlavně radost, že parta 21 kamarádů a kamarádek společně něco dokázala.  
    Další informace a spostu dalších fotek najdete na facebooku
    
    Sponzoři a partneři: Městys Krucemburk, Lesní družstvo obcí Přibyslav, Stora Enso a.s., Slévárna a modelárna Nové Ransko, keramika Eliška Polanská, Zemědělská a.s, Česká asociace dračích lodí, pivovar Rychtář Hlinsko
v Čechách, restaurace Moře u rybníku Řeka – paní Zavadilová, pan Josef Strašil, ing. František Kujan, G a H s.r.o Ždírec nad Doubravou, DIPPtrans s r.o., ing. Josef Nikl, Hiesbok s.r.o Ždírec nad Doubravou, SDH Krucemburk, SDH Sobiňov, pan Mikulecký, pan Brychnáč, LG Marketing s.r.o.


 

O pohár Gustava Frištenského.

 

Račice 20. října 2012

            V době, kdy už většina vodáků svoje pádla  a vesla ukládá k zimnímu spánku, odcestovala posádka Perunu do 200 km.vzdálených Račic na kanál vodních sportů. Důvodem byl dohodnutý trénink pod dohledem  reprezentačního trenéra Petra Procházky a zároveň  závod o pohár Gustava Frištenského.

            Ihned po příjezdu do Račic za námi přispěchal na kole s půllitrovkou vodky pro lepší dech zmiňovaný trenér. Převlékli jsme se v přilehlém hangáru a spustili na vodu Dračí loď. Poté s námi Petr absolvoval více než hodinový trénink s důrazem na rychlejší start a přípravou na posádky pro delší tratě. V průběhu naší zdokonalující plavby jsme dostávali užitečné rady a poznatky o našich špatných návycích. Zajímavé bylo ,že naší posádku na vodní ploše míjeli reprezentanti české republiky, kteří tu měli fyzické testy  a na soustředění tu  byl i národní tým Německa.

             Odpoledne jsme nastoupili k prvnímu ročníku závodu o pohár Gustava  Frištenského za účasti čtyř posádek. Perun má zkušenosti především s kratšími tratěmi, hlavně proto proběhla příprava na delší vzdálenosti, které se na jednotlivých  závodech Dračích lodí stále častěji objevují. Naše posádka se v silné konkurenci neztratila a na trati  dlouhé 1300 metrů  skončila třetí s časem 6.14,17.

 

         Po skončení závodu se naše celá družina nalodila a opět pod dohledem Petra Procházky  vyrazila na kanál k druhému, ale už o poznání kratšímu tréninku.

        Vyhlášení výsledků došlo v místní restauraci U čápa. Po převzetí cen jsme se ještě zdrželi v družném hovoru s ostatními posádkami.Přestože nás po celý den provázelo velmi ponuré mlhavé a chladné počasí v posádce panovala skvělá nálada, která vydržela  i po celou cestu na Vysočinu.

Výsledky:

1. Draci Netěš                                    5.50,23

2. Město Štětí                                     5.54,50

3. Perun Hluboká                               6.14,17

4.North All Stars Team                       6.40,07

 


 
Festival Dračích lodí Znojmo 2012
29. září na řece Dyji.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
GP Purkanec
 
  Čtrnáct dní po uskutečnění závodů dračích lodí na Řece se tým Perun Hluboká rozhodl zúčastnit dalších závodů, které se uskutečnily 30. června 2012 v Purkarci na Hněvkovické přehradě. Závody se jely v rámci seriálu Grand Prix České republiky, kterého se loni zúčastnilo 251 posádek a tímto závodem jsme se do bojů o letošní body zapojili i my. Největším problémem bylo sehnat dostatek závodníků, protože začínají dovolené. Nakonec se nejvěrnější jádro Perunu podařilo doplnit o další příznivce, nejčastěji členy rodiny a kamarády. Přes všechnu snahu jsme sehnali pouze osmnáct pádlujících.  Naštěstí se díky velmi přátelským vztahům Honzovi Strašilovi podařilo domluvit jako bubenici Terezku z České asociace dračích lodí, která z nás svým ostrým povzbuzováním dostala to nejlepší. 
 
  Vyjížděli jsme ráno kolem šesté hodiny a po dvou a půl hodinách jsme dorazili na místo. Pečlivá příprava konce trasy se ukázala jako zbytečná, protože cesta do Purkarce od Týna nad Vltavou byla jednoduchá - u Temelína doleva. Čas příjezdu byl zvolen velmi dobře, protože tam ještě nebylo tolik posádek a měli jsme možnost vybrat si místo, kam postavíme stany. Ty se ukázaly jako strategická výhoda, protože ve vedru, jaké ten den panovalo, by podání dobrého výkonu při celodenním pobytu na slunci bylo nad naše síly. Nezanedbatelnou součástí taktiky bylo pravidelné doplňování tekutin, což každý člen týmu poctivě dodržoval. 
 
  Na startu závodu kategorie open na 200 m se představilo 27 týmů, zajímavostí byla kromě několika posádek z nedaleké Hluboké nad Vltavou právě účast našeho Perunu Hluboká a posádky z Hluboké u Borovan. V deset hodin se uskutečnila porada kapitánů a v jedenáct hodin začal závod jízdou dětských posádek. Po nich následovala první kvalifikační jízda, ve které se poprvé představil i náš tým. Bylo znát, že čtvrtina posádky pádlovala poprvé, ale s každou další jízdou se souhra zlepšovala. Svými trenérskými zkušenostmi nás podpořil trenér české reprezentace a mistr světa v kanoistice Petr "Čáp" Procházka a také náš dobrý kamarád Rocky, jehož neotřelé trenérské rady spojené s několika názornými ukázkami padly na úrodnou půdu. 
 
  Z kvalifikace jsme postoupili do rozjížděk a poté i do čtvrtfinále, kde jsme si dobrou jízdou vybojovali účast ve finále F. Po velkém boji jsme skončili s časem 0:56,3 na 23. místě. Pozdě odpoledne se ještě uskutečnil závod na 1000 metrů, kde již byla naše souhra znát a velmi dobrá jízda s časem 6:03,42 nás vynesla na 14. místo z 20 posádek. Po vyhlášení výsledků a krátkém hledání Honzy Strašila, který se po celodenní zodpovědné práci zástupce kapitána dlouze loučil s Rockym a Terezkou ve výčepu místní hospůdky, jsme vyrazili k domovu. 
 
  Jelikož naše účast zahrnovala i sbírání zkušeností a postřehů pro další ročníky, neubránili jsme se při hodnocení celodenního snažení srovnání 7. ročníku závodů v Purkarci s 1. ročníkem na Řece a musíme říct, že jsme se v organizaci závodů vydali dobrým směrem.

   

 

Závody dračích lodí o trofej rytíře Mikuláše Střely

 
 
  Podnětem k jejich uskutečnění byla účast na podobných závodech ve Znojmě, které svou domáckou a přátelskou atmosférou tým Perunu Hluboká nadchly.  Koncem loňského roku začaly plány nabývat konkrétní podobu. Vznikly webové stránky a začal se zpracovávat organizační plán akce, se kterým pomohli členové Asociace dračích lodí. Ti nám zajistili  kompletní servis na lodě s vybavením a kormidelníky, dále zpracování výsledků a management závodu.

  Jedním z oříšků byla hlavní cena, která nakonec získala podobu rytíře Mikuláše Střely. Dřevěnou předlohu vyřezal pan Pytlík z Hluboké u Skutče, formu a odlití zajistila firma Slévárna a modelárna Nové Ransko jako sponzorský dar. Nádherné keramické sošky dračích lodí a pamětní medaile vytvořila paní Eliška Polanská rovněž jako sponzorský dar.


  Několik měsíců před akcí byl jako jeden z hlavních partnerů vybrán Pivovar Hlinsko v Čechách, který zajistil stan a technické vybavení pro prodej nápojů. Bohužel týden před konáním závodů jednostranně změnil podmínky ve svůj prospěch a toto nefér jednání se promítne do výběru partnera pro příští ročník.


  Mezi svátky se členové Perunu a FC Vinička sešli na kácení náletových dřevin na břehu nad pláží a hrázi. Čtrnáct dní před začátkem závodů začaly práce na stavbě mol pro nástup do lodí a pro pevný start, materiál bezplatně poskytla firma Stora Enso Ždírec nad Doubravou. Tato mola budou po závodech smontována do jednoho velkého celku, který bude sloužit jako hlediště pro letní kulturní akce pořádané na Řece.


  V pátek odpoledne před závody byly na vodu spuštěny lodě a prvními „závodníky“ se staly děti z širokého okolí, které kormidelníci Terezka, Rocky a Humidor pozvali do lodí, aby pádly jako první proťaly hladinu rybníku Řeka.


  Vlastní závod začal v sobotu po 10 hodině dopolední. Nejdříve mohli diváci vidět první tři rozjížďky týmů závodu na 200 m, které byly rozděleny na skupiny A, B, C a potom další kolo rozjížděk, po kterém součet časů obou kol určil pořadí pro semifinálové jízdy. Vítězové semifinálových rozjížděk postoupili do hlavního finále.  První příčku s vypětím sil vybojoval Perun Hluboká, na druhém místě skončili Uprchlíci Ždírec nad Doubravou a na třetím Moribundíry Krucemburk. První místo také obsadily Ženy Hlinsko, které statečně bojovaly, i když byly jedinou ženskou posádkou závodů. Zvláštní uznání získal tým Podpeperské elity, který si za své férové a týmové jednání odnesl cenu fair-play.


  Jako další bod programu byl závod na 1000 m, který vyhrál Plovoucí Radostín, na druhém místě skončily Moribundíry Krucemburk a třetí Jezevci Radostín.


  O bezpečnost závodníků se staral tým hasičů SDH Krucemburk. Celým dnem provázel moderátor Roman Dopita s DJ Tomášem Trávníčkem, o večerní program se postarala skupina Bosorky ze Žďáru nad Sázavou.                                                                                                                                                 Vyvrcholením dne se stal krásný ohňostroj.


  Historicky první ročník dračích lodí na rybníku Řeka se stal nad očekávání velkou a úspěšnou akcí, o čemž svědčí přes dva tisíce spokojených diváků a doufejme, že se napřesrok na druhém ročníku, který již členové Perunu Hluboká připravují, sejdeme všichni ve stejném, ne-li větším počtu.

                           Těší nás, že akce naplnila motto „Soupeři na vodě, kamarádi na břehu“.


  Velké poděkování patří všem dobrovolníkům, kteří při přípravách a v den konání akce odvedli vynikající práci a zvláště ženám a přítelkyním členů Perunu Hluboká a FC Vinička za jejich trpělivost.  Zvláštní poděkování - Městys Krucemburk,FC Vinička, Lesní družstvo obcí Přibyslav,  Stora Enso a.s., Slévárna a modelárna Nové Ransko, keramika Eliška Polanská, Zemědělská a.s, Česká asociace dračích lodí, pivovar Hlinsko v Čechách, restaurace Moře u rybníku Řeka – paní Zavadilová, SDH Krucemburk, pan Josef Strašil, pan Roman Dopita, pan Pytlík, pan Vinkler, pan Brychnáč, LG Marketing s.r.o., Intermont s.r.o., G a H s.r.o. Ždírec nad Doubravou,  pan Mikulecký, Hiesbok s.r.o. a mnohým dalším, bez jejichž podpory, úsilí a pomoci by se tyto závody nemohly vůbec uskutečnit.
                                                                                                                                                 

  Jana Přiklopilová

fotogalerie č.1

fotogalerie č.2


PERUN NA ZÁVODECH DRAČÍCH LODÍ VE ZNOJMĚ

  Dne 24. září se posádka Perunu po asi měsíci aktivního zahálení zúčastnila festivalu dračích lodí ve Znojmě alias Neoficiálního mistrovství světa amatérských posádek 2011, letos konaného už počtvrté v úžasném prostředí na řece Dyji pod Sedlešovickým mostem. Do závodu se přihlásilo 28 mixovaných posádek (muži + minimálně 4 pádlující ženy) a 4 ženské posádky. Peruni si vybrali za svůj reprezentační stát Tasmánii, ke které měli zhotovená úžasná trička s tasmánským čertem a státní vlajkou na zadní straně.

  

  Hned po příjezdu se posádka ubytovala ve stanu, poněkud menším, než na jaký byla zvyklá z domácích závodů na Dářku. Avšak milým bonusem byla převlékací „zástěna“, kterou přivítala hlavně ženská část týmu. Pro každý tým byl zajištěn pivní set, ale ke zklamání většiny lidí to nebyl soudek a půllitr pro každého, ale stůl a dvě lavice. Na stan jsme připevnili i státní vlajku. Po celý den bylo ve velkém stanu zajištěno za pár zlatých pití a občerstvení. Celým programem diváky i posádky prováděl milý moderátor a hudební doprovod pouštěl Dj Easy.

  Po úspěšné tréninkové jízdě a poradě kapitánů už nic nebránilo slavnostnímu zahájení festivalu, kde nám zahrála několik svých skladeb skupina historické hudby, děti z MŠ rituálem probudily draka a zdejší myslivci zahájili slavnosti salvou z pušek a z děla.

  

  První rozjížďka se povedla v celku dobře a za čas 55:61 jsme získali druhé místo v rozjížďce. Přibližně za hodinku se jela další jízda, ve které jsme získali opět druhé místo s poněkud lepším časem 53:92. Po tomto skoro 3-sekundovém zlepšení se nálada v týmu hodně zlepšila.

  Na poslední závod za Tasmánii jsme museli čekat další 2 hodinky, avšak ty si většina z nás zpříjemnila účastí na Burčák festu, který se konal asi 200 metrů od místa konání dračích lodí v příjemném prostředí Louckého kláštera. Kdo nezaváhal a koupil si lístek od pořadatelů závodu, netratil, protože vyšel levněji než na místě. I když jsme po naší finálové jízdě skončili třetí s naším nejhorším časem celého závodu a to 57:32, pocit byl dobrý a všichni si jízdu užili. Nakonec jsme skončili na krásném 24tém místě. Pokud jde o vítěznou trojici, tak pro třetí místo si zajel Pegas “A“ (Anglie), druhé místo obsadila 7. rota (Srbsko) a konečně na prvním místě se umístily Kompletní střešní konstrukce (Canada). Pokud jde o ženy, tak po velkém boji si pro první místo šly Dračice ze Znojma (Filipíny).

  Po páté hodině jsme se opět sešli už v perunských tričkách, abychom zabojovali v Gladiátorských závodech, které byly sice na délku kratší, ale pro vítězství nestačilo jenom zajet nejlepší čas, ale také pádlem uhodit do zvonku, který byl připevněn pod mostem. Na řece hořely ohně, což bylo krásným zpestřením závodu. Bohužel se nám nedařilo, a jelikož to byl vyřazovací závod, tak jsme už dál nepostoupili. Tento závod po finále s Argonauty opět vyhrály Kompletní střešní konstrukce.

  

  V závěrečném ceremoniálu nadchl diváky i posádky malý ohňostroj a pak už nic nebránilo tomu,aby se všichni rychle usušili, sbalili a rozprchli na Burčák fest, kde nechyběl dostatek pití i zábavy. Potom už se všichni bavili podle svého. Pro ty, kteří zůstali přes noc, byl zajištěn bezva nocleh v DDM ve Znojmě.

  Na závěr bych za celou posádku chtěla poděkovat znojemských organizátorům za bezvadnou akci, celou provázela příjemná domácká atmosféra. Rádi jsme se zúčastnili, a pokud to bude možné, rádi se budeme do Znojma za dračími loděmi vracet.

 


 
20. srpen.
 

Dračí lodě Velké Dářko 2011- zrakem Perunu

  Již pátý víkend strávil perun na břehu velkého Dářka při závodech Dračích lodí aby pak následně letos vypádloval rozpačité 15. místo.

  Protože v lodi rok nikdo neseděl, absolvovali jsme po dvě nedělní odpoledne trénink v Pardubicích na Labi. Hlavní důvod byl sladit frekvenci pádlování a vyzkoušet si start, který je pro vývoj závodu na 200 metrů zásadní.

  

  Stejně jako v předchozích čtyřech ročnících Perun pro hlavního organizátora Windsurfing Club v pátek postavil mola pro nalodění posádek a můstek pro cílového rozhodčího a časomíru. V neděli jsme museli všechno rozebrat a naložit zpět na návěs kamionu. Nutno podotknout za výhodnějších podmínek nežli v minulosti.

  Po rozchodu organizátorů s Českou Asociací Dračích lodí převzal štafetu Pražský klub Dračích lodí a s tím se změnili i některé organizační prvky. I zahájení bylo odlišné, výborná choreografie rituálu probouzení draka měla úspěch. Pro nás to ale nebyl dobrý začátek od dářka foukal studený vítr a my jsme na první rozjížďku vstoupily ztuhlí. Kormidla se ujal jakýsi „mamlas“ a poslal naší loď napříč závodní dráhou. I přesto jsme měli solidní čas 59,52 a v rozjížďce za sebou nechali ostatní lodě, včetně loňských vítězů z Okrouhlice. Naopak v další rozjížďce zajeli posádky z chvostu startovního pole z předchozích ročníků vyjímečně dobrý čas (o 4 sekundy) až tomu nechtěli věřit sami aktéři a měli jistotu finálových jízd.

  

  V naší druhé rozjížďce jsme vyfasovali první dráhu kde byl o poznání zkušenější kormidelník. Jízda se povedla a s přehledem jsme v ní zvítězili s časem 58,75 ale na přímí postup do finále to už nestačilo. Šli jsme tedy do baráže a opět s kormidelníkem z mola číslo 3. Těsně před závodem padlo mezi kormidelníkem a posádkou pár ostrých slov což nebylo v dané situaci to nejlepší. Kormidelník nás opět protáhl napříč dráhou s časem zase pod minutu ale se ztrátou pár centimetrů na vítěze rozjížďky. Ale z druhého místa už se nepostupuje. Závod pro nás skončil a tak všichni se odebrali do stanu pod hrází kde Libor obracel na kotlíku bifteky a v rohu se chladil sud piva.

  Tyto závody byli opět ve velkém stylu a dobře organizačně zvládnuté přesto se tu něco vytrácí. Komerce už převládá nadšení pro věc. Snad i s tohoto důvodu jsme na soupisce posádek postrádali Jezevce z Radostína, Raci z Račína, Drtiči z Vojnova Městce a jiné okolní vesnice které dávali závodům určité kouzlo. Přece fanoušci z Vysočiny nebudou fandit týmům z Brna nebo z Prahy. PERUN S VÁMI.

21. srpen

Dračí lodě  Velké Dářko  2010

   Perun má na Velkém Dářku z předchozích ročníku výbornou bilanci, na kterou jsme chtěli navázat i v letošním závodě. (To ještě nikdo netušil jaký sportovní podraz na nás čeká).

  Nechtěli jsme nechat nic náhodě a tak týden před závodem dvacetičlenná skupina vyrazila na trénink do Pardubic na Labe. Pak ještě v pátek byla možnost zatrénovat si na hladině Dářka, kterou jsme beze zbytku využili. Ke kormidlu se postavil Petr Procházka ,který naši posádku dokáže patřičně vyhecovat a hlavně poskytne plno důležitých rad. Dokonce došlo i na vážení posádky, aby byly strany v lodi vyrovnané. Jednoduše všichni udělali vzhledem k našim možnostem pro dobrý výsledek maximum a celá posádka cítila, že by to tak mohlo dopadnout.

  

  Pro Perun to není jenom sportovní záležitost, ale i zajímavá společenská akce. V pátek si většina vzala dovolenou a od časného rána se stavěli tři mola pro nalodění. Zázemí pro Perun a jejich příznivce vyrostlo opět pod hrází a všichni nám ho mohli jenom závidět. Stany, elektrická přípojka, výčep, lednička a samozřejmě kotlík s veškerým příslušenstvím na přípravu dobrot pro naše žaludky. Zatím co my jsme mohli být sami se sebou spokojeni na pláži Dářka panoval zmatek. Totálně přeplněné Dářko, diváci se motali mezi posádkami, dokonce vstupovali na mola, která už i tak byla přetížená a ještě překáželi při nalodění a vylodění. Nefungovala komunikace mezi jednotlivými protagonisty a hlavně chyběla taková ta zdravá nálada jako v předchozích ročnících.

   

  K závodu. Trasa byla vytyčena z prostřed Dářka směrem na pláž. Pro diváky to byl sice horší výhled, ale pro posádky záruka regulérnosti co se týče hloubky vody, to by v zátoce nebylo. Součastně závodilo na trati 6 lodí. Perun byl pro první rozjížďku nalosován do třetí dráhy. Jízdu jsme zvládli na výbornou jasně první s čtvrtým nejlepším časem celkově mezi amatéry a s nepatrnou ztrátou na nejlepší posádku. Vyhnuli jsme se tak čtvrtfinálovým bojům a rovnou postoupili do semifinále. Nato naše posádka čekala dlouhých 6 hodin (další nedoraz pořadatelů). Na semifinálovou rozjížďku se chopil kormidla Čáp a vyrazili jsme na start. Jenže pak se stalo něco nepochopitelného. V době kdy měli všichni připraveni pádla ke startu zahlásil kretén a startér v jedné osobě – loď číslo pět musí couvnout. Začali jsme tedy couvat a v ten moment bylo odstartováno. My absolutně nepřipraveni a loď se pohybovala opačným směrem než-li je cíl.Šašek který to odstartoval daroval našim soupeřům víc než desetimetrový náskok a ten se na tak krátké trati těžko dotahuje. Do cíle jsme dojeli poslední a to nás vyřadilo z hlavního finále a poslalo do rozjížďky o 13 až 18 místo. V cíli bylo na naší lodi absolutní ticho. Zavládlo zklamání ze zpackaného závodu vinou někoho ,koho jsme ani neznali. Poslední jízdu jsme nejeli o medaile nýbrž o čest a až o 13 místo. Kormidloval opět Čáp a my brali za pádla ze všech sil a navíc vyhecovaní předchozí křivdou. Naše loď dojela ve třetím finále jako první, tedy 13 celkově. Při oficiálním vyhlášení se Perun posunul ještě o dvě příčky dopředu (asi díky nějaké diskvalifikaci) na 11 místo. Slušný výsledek, ale v tomto závodě bylo rozhodně na lepší umístění. Snad to vyjde příště, pokud na startu nebude kopyto, které nás zařízne.

  

Perun s vámi DRACI


Perun Hluboká na Mistrovství Světa dračích lodí
v Račicích

  Po závodě na Velkém Dářku za námi přišel Petr Čáp Procházka a pozval nás na vložený závod pro firemní a fun týmy přímo v době mistrovství světa.Kdo by odmítnul takovouto nabídku s možností zazávodit si s nejlepšími závodníky České Republiky .

   

  Závod se jel na 2x 500m a v lodi museli být minimálně 4 pádlující ženy. Vzhledem k nabídnutému programu M.S nebyli umožněny žádné tréninkové jízdy. Perun měl v posádce 6 nováčků a neměli jsme šanci doladit frekvenci pádlování a vyvážení lodi. Do obou rozjížďkových jízd k nám byli přiřazeni Štětí, Děčín, Lovosice a Dračice, které dostali stejné pozvání od Petra jako Perun. První rozjížďku jsme zajeli za 2:26.13 a zařadili se tak na 24 pozici. Druhou jízdu se nám podařilo dobře rozjet, ale závěr trati jsme nezvládli technicky a s časem 2:26.63 klesli na 27. místo.

  

  Každopádně to pro nás byl velký zážitek, nakouknout do takovýchto závodů. Střídat se na molech s reprezentacemi z celého světa,vidět v akci ty nejlepší a zapádlovat si ve stejných lodích a na stejné trati. Protože tento závod byl vložen do mistrovství světa poprvé, momentálně Perun Hluboká figuruje na 27. místě v této kategorii v tabulkách mistrovství světa. Berme to z nadsázkou, ale historie se neptá jak jsme se tam dostali.

fotografie najdete zde:


Hodnocení sportovní sezony 2009 naší drakoplavby Vysočina poboční oddíl Perun

  V sobotu 15. srpna se opět konal závod dračích lodí na Velkém Dářku. doufejme, že tento třetí ročník nebyl poslední a tato tradice se dále udrží. Naše posádka jako první vítězná z roku 2007 a jako stříbrný tým z loňska jsme se stali čestnými členy posádek.

  Kromě toho, že posádka Perunu ladila formu na soustředění v restauraci u Pepína, včetně tempařky a bubenice, na ně čekal nelehký úkol, jako všechny předešlé ročníky, a to stavba mola. Během celých závodů se prokázalo, že tento úkol se podařilo opět zvládnout na výtečnou. Soustředění bylo ukončeno v sobotu okolo deváté hodiny přesunem do velkého stanu v místě konání celého velkého závodu. Po posílení svalové hmoty a načerpání energie jsme mastili na slavnostní zahájení, kde Petr Klíma, mistr světa v kanoistice Petr Čáp Procházka a organizátor celé akce Vladislav Ehl představili všechny zúčastněné posádky. Zde se ukázalo, že věhlas celé akce vzrůstá neb lodí přibylo téměř geometrickou řadou. V takové obrovské konkurenci jsme museli skromně přiznat, že umístění okolo desátého místa bude pro nás téměř triumfem. Na první start jsme naše svalové motory naladili darovanou slivovicí od pátera Gabriela Burdeje. Gabriel se ukázal nejen jako zdatný donašeč slivovice, ale i jako výborný tandemový bavič a komentátor. Gabriela Filippi obohatila komentátorskou dvojici nejen svým šarmem, ale i svou pohotovostí. V rámci celého dne mimo hlavní soutěž probíhaly doplňkové akce jako vězni, ženichové a nevěsty se snažili upoutat svými kostýmy a posádky lodí se snažily ukázat nejkrásnější tričko. Po vyčerpávajícím sportovně pijáckém zápolení byli nakonec dne vyhlášeny výsledky v hlavních soutěžích. Ve dvou kategoriích kde jsme se zúčastnili sportovního klání, dopadlo naše umístění vcelku očekávaným způsobem. Umístili jsme se na 13:tém respektive na 3. místě, což nás povzbuzuje, ale zároveň nutí k zamyšlení nad příštím ročníkem. Určitě jsme nevyčerpali všechny naše možnosti v přípravě a proto budeme muset pro úspěch v příštím ročníku přidat na píli. Prvním krokem by mělo být zhodnocení celé letošní sezony v našem tréninkovém táboře v restauraci u Pepína.
 
  Sportu zdar!!! (Zdar naší drakoplavbě!!!)

  (Při oficiálním vyhlášení výsledků jsme se umístili na 13.tém místě. V letošním ročníku se navíc objevilo vyhodnocení posádek v rámci kategorie FREE " Liga dračích lodí Vysočiny" pro uspokojení tzv. "vesnických, neckařských rivalů". Jednalo se pouze o posádky z Vysočiny. V rámci této kategorie jsme se umístili na třetím místě. Ovšem po přepočítání výsledků nás pořadatelé přesunuli na čtvrté místo.)- může být i nemusí.......

  První rozjížďku jsme zajeli za 1:04.51 což nás zařadilo na 9. místo průběžného pořadí. Druhou rozjížďku jsme trochu pokazily 1:06.35 ale stačilo nám to na finálovou 20. Ve čtvrtfinále nám los přisoudil nejhorší první dráhu přesto jsme zajeli pěkný čas 1:02.73 kdy nám uteklo finále a nejhůř 8. místo o 15 cm. Jeli jsme tedy poslední jízdu o 13. místo a s časem 1:05.76 se nám podařilo uhájit.


 
 
 
9.9.2008

DRAČÍ LODĚ 2008 - Velké Dářko

  Tuto sobotu se na Velkém Dářku konal druhý ročník závodů Dračích lodí. Jako obhájci loňského prvenství jsme nemohli na startu chybět. A opět jsme se ukázali ve výtečné formě, která s časem ( na břehu u stánku s občerstvením ) ještě stoupala. V hlavním závodě jsme nakonec skončili druzí z celkem 28 posádek, což je určitě výborný výsledek i přesto, že jsme neobhájili loňské prvenství. A aby toho nebylo málo, tak jsme zabodovali také v soutěži o nejkrásnější tričko posádek, kde jsme obsadili rovněž druhé místo.

A jak to viděl náš zuřivý reportér?

Třetí srpnová sobota-závody Dračích lodí

  Pro Perun to však začíná o pár dní dříve. Stejně jako loni jsme stavěli mola pro dračí lodě.L etos k tomu přibylo podium nad hladinou a vše se muselo vyztužit, aby nedošlo k prolomení jako při prémiovém ročníku.

  Rok jsme si hýčkali putovního draka ve vitrínce v restauraci u Pepína, ale byl čas putovní pohár vrátit na místo konání na Velkém Dářku. Trofej si převzal při oficiálním zahájení Láďa Ehl, ale s malými potížemi, protože Bobánek se slzou v oku ho tiskl ke své hrudi a nechtěl ho dát.

  Na břehu bylo vše připraveno pro závody. Bohužel, na voďě panovaly špatné povětrnostní podmínky a velké vlny bránily lodím v tréninkových jízdách. Radostínští Kung Pao poslali svoji loď ke dnu i s naší oblíbenou kormidelnicí Trudy.

  Pořadatelé rozhodli, že se nepojede sprint, ale časový závod s delší tratí s jednou otočkou. Ten spočíval ve dvou rozjížďkách , kdy se oba časy sčítají a ten následně rozhodne o celkovém pořadí. Závod se nejel u hlavní pláže, ale na druhé straně podle lesa , kde nebyl takový vítr. Startu se ujal Petr Klíma, který pouštěl lodě na trat v 15 sekundových intervalech. Los nám přisoudil číslo 9 což znamenalo třetí rozjížďku s prvním startem. První jízdu nám kormidlovala Trudy. Do otáčky v půlce tratě se nám pádlovalo výborně, ale zpět se jelo proti větru a to jsme museli na pádla dost přitlačit. Konec se zdál nekonečný, ale přesto jsme udržovali rychlé tempo a byl z toho dobrý čas 3:13,30 a zatím pěkné 4.místo.

  Před druhou částí závodu za námi přišel náš starosta Jiří Havlíček, aby nás patřičně namotivoval. A musím říci,ž e po závodě svoje závazky splnil.

  4.místo nás posunulo do poslední rozjížďky a kormidla se chopil Rocky. Počasí se uklidnilo a tak jsme měli všichni stejné podmínky a nikdo si nemohl stěžovat na vítr, jak tomu bylo po první jízdě. Protože jsme se chtěli pokusit zlepšit naši pozici a přeskočit Jezevce, byla taktika jasná a to jet nadoraz. Navíc Rocky nařídil na otáčce nepolevovat, ale jet co můžeme, neboť zvládne otočit loď i v plné rychlosti. Byl to risk, ale vše vyšlo a byl z toho nádherný čas 3:06,52.

  Jenže nikdo z nás nevěděl, jak to celé dopadlo a museli jsme si všichni počkat až na oficiální vyhlášení. Před závody jsme se všichni shodli na tomto: neprohrát s holkama, porazit Jezevce a skončit v první desítce. A vše se povedlo. Když nás Petr Klíma označil jako stříbrný tým, všechny zasáhla euforie srovnatelná s loňským vítězstvím. Celkově se nás to druhé místo drželo celý den. Druzí v námětu triček pro posádky, druhý nejrychleji zajetý čas a druhé místo ve druhém ročníku závodu Dračích lodí na Velkém Dářku.

  A tak dvakrát náš pozdrav Perun s Vámi, Perun s Vámi!!!!!!!!
Při večerních oslavách nás navštívili Petr Klíma s Trudy, aby nám věnoval medaili z mistrovství republiky Dračích lodí . Petře dík, bude ve vitrínce mezi ostatními trofejemi
Ps: Mola jsme nestavěli jako sponzorský dar ,dostali jsme za to vstupenky na akci.

Motivace od pana starosty byla v tekutém stavu: Fernet.

  V průběhu druhé rozjížďky kormidelník Rocky políčkoval Libora, aby ho donutil k vyššímu výkonu. I to pomohlo k našemu druhému místu.

Od sobotního večera je pro peruňáky kormidelnice Trudy Evčou.

Další informace o závodu najdete na stránkách pořadatele.
klikněte na obrázek

 



 

 



26.8.2007

DRAČÍ LODĚ 2007 - NA VELKÉM DÁŘKU
  Perun a veslování-těžko by někdo tyto dvě slova ještě před pár týdny spojoval dohromady. Začátek tohoto nádherného úspěchu se začal vyvíjet asi měsíc před závodem,kdy Jaroslava Hromádku oslovil spoluorganizátor celé akce Roman Dopita. Šlo o to přihlásit se do závodu,zajistit dvacet veslujících a bubeníka. A dále zaplatit 4000Kč startovného. Několik dní před závodem nás pořadatelé požádali o postavení mola pro lodě. Samozřejmě jsme vyhověli. Při prvním tréninku bohužel molo neuneslo čtyřicet závodníků a zmizelo i s nimi pod vodou Velkého Dářka. Nářadí zůstalo ještě v autě a tak za hodinu bylo molo opět na svém místě. V podvečer závodu vznikl další problém. Dva perunáci odřekli účast na závodu s tím,že se jim to nehodí.Pro příště by bylo vhodné informovat některé členy rok dopředu, měsíc je asi málo. Přes noc jsme za ně museli sehnat náhradu ,povedlo se a ti dva „ nahradníci“ neměli čeho litovat.

  V den závodu byl sraz v 8.00 hodin na teoretickou přípravu.Většina z nás viděla Dračí loď až na hladině Velkého Dářka. A tak jsme stanovili tento plán:

1.Pokaždé dojet do cíle,třebaže s velkou ztrátou.

2.Porazit Plovoucí jezevce z Radostína

3.Neprohrát s Dračicemi,které jsme měli v prvním rozjezdu.

  Při oficiálním zahájení za rachotu bubnů jsme si dávali najevo své sympatie s Radostínskými jezevci a to bučením, vyhrožováním a různými pokřiky. A v tomto duchu to probíhalo celý den. Jeden z Perunů totiž zradil svou vesnici a rozhodl se veslovat za soupeře. A bavili se i diváci.

  Potom přišla první rozjíždka a světe div se ,byl z toho nejlepší čas 67.91 sekund. Ve druhé rozjíždce jsme ještě vylepšili čas na 66.70,ale stačilo to „ pouze“ na druhé místo se ztrátou 0.06 sekund na prvního. Ale i tak měl Perun jisté místo ve finálové trojici, kde už se nejezdí na čas ,ale na umístění.

Před finálovými rozjíždkami bylo na břehu několik tisíc diváků a tak i výborná atmosféra. Perun byl jediný místní celek,který se dostal až do finále. Proto nám fandila převážná část obecenstva. Těsně před poslední jízdou všichni losovali dráhy v které pojedou. Štěstí při nás stálo, protože president vylosoval dráhu číslo tři, kde kralovala kormidelnice Trudy, se kterou jsme absolvovali obě předešlé jízdy.

  Start finálové jízdy nám moc nevyšel, první polovinu trati jsme na soupeře lehce ztráceli, ale potom jsme srovnali pádla a nasadili vyrovnané tempo. V tu chvíli na nás kormidelnice začala křičet, že nejsme první. A to nás donutilo sebrat poslední zbytky sil a ještě naposledy zabrat. A vyplatilo se to. Sice jsme zvítězili jen o délku dračí hlavy, ale byli jsme první. Na začátku závodu se to zdálo být sen, který se stal skutečností. Následovalo vítězné kolečko po Dářku a potom už jsme si jako vítězové mohli vynést lodˇ na břeh. Tam už nás čekal houf gratulantů a všichni nám přáli k právě nabytému vítězství.

  Všechny posádky se posléze shromáždili u hlavní tribuny, kde došlo k předávání cen. Toho se ujali mistr světa v kanoistice Petr Čáp Procházka, starosta města Žďáru nad Sázavou Jaromír Brichta, organizátor celé akce Vladislav Ehl a miss aerobik Petra Provazníková. Převzali jsme dva poháry : Jeden putovní, který budeme obhajovat příští rok a druhý pohár vítězný. A samozřejmě nechybělo šampanské a vítězný doutník .

 

Za Perun veslovali:

Jaroslav Hromádko-Jan Strašil

Luděk Strašil-Jiří Málek

Martin Strašil-Václav Žižka

Jan Valecký-Tomáš Janáček

Pavel Novosad-Radek Štejnar

Tomáš Grygar-Petr Ručínský

Radek Nepovím-Dušan Cupal

Jan Šulc-Vítek Kučera

Libor Marek-Václav Závěta

Leoš Culek-Luděk Strašil ml.

Bubnovala: Eva Janáčková

Kormidlovala: Trudy

A do tohoto týmu samozřejmě patřil ,,maličkej“ Petr Strašil,který vše natočil a zdokumentoval.

 

A tak za rok na Dračích lodích 2008 PERUN S VÁMI !!!

 

reportáž na TV PRIMA